Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2010 12:14 - САПУНКИТЕ – НАЧИН НА УПОТРЕБА*
Автор: nar Категория: Забавление   
Прочетен: 1736 Коментари: 2 Гласове:
0



  

САПУНКИТЕ – НАЧИН НА УПОТРЕБА*

Какви са приликите и разликите между най-гледаните сериали в страната, ще победи ли Мехмет Рич Форестър и колко струва силиконът в Колумбия?

 

*Анализът по-долу е базиран

 на произволни серии от „Дързост и красота”,

„Силикон за рая”, „Перла” и „Листопад”

 

Образът на мъжа в сериалите

Откакто свят светува, мъжът в американските сериали е красив, с порцеланови зъби и пресни следи от ботокс. Непрестанната инвестиция във външния му вид се дължи не само на смазващата капиталистическа конкуренция, а най-вече на факта, че американските сериали продължават докато и последният актьор не умре от старост. Обикновено главният герой – да го наречем Рич– е богат, известен и всички мацки се влюбват в него от пръв поглед и до живот. Но Рич е чувствителен и знае, че любовта ще спаси света и точно поради тази причина не спира да я търси постоянно, включително и сред всички членове на своето семейство от женски пол с изключение на майка си.

От своя страна неговият южноамерикански побратим – примерно Освалдо – е адски секси, също нечовешки богат, обикновено е наркобарон, но за разлика от Рич произлиза от бедно семейство и съчувства на всички бедни и нещастни хора по неговия си начин – като им продава наркотици, за да се почувстват и те поне за миг щастливи. Външният му вид е подобен на този на Рич, но в латинската му версия – без видим ботокс и доста по-първично излъчване. Общото между двамата е прическата стил Трифон Иванов от САЩ`94, само че с повечко гел и вакса за коса.

На подобно фешън решение залага и турчинът Мехмет, само че той за разнообразие си пуска мустак средно в две серии – в знак на уважение към родата в Анадола. После го бръсне, предимно защото турците имат амбициите да си продават филмите и в Европа, а там лицевото окосмяване не се котира особено сред мадамите, демек – основната публика. Мехмет също е богат, красив и всички са влюбени в него. Той обаче, за разлика от Рич и Освалдо, не се хаби да търси любовта, щото знае, че дядо му ще му я намери вместо него.

 Сериалите и семейството
За Рич семейството и особено майка му е основният смисъл на живота му. Аз напълно го разбирам, защото майка му е единствената жена, за когото малоумните сценаристи не са го накарали да се ожени, но – дето се вика – то нищо още не се знае. Сърцето на главния герой е изпълнено с толкова безгранична любов /която аз наричам кръвосмешение, ала какво ли ми разбира лишената от романтични чувства глава/, че той не се поколебава да създаде семейство с всяка жена, която срещне. Ако я срещне два пъти, се жени за нея два пъти, после за дъщеря й, за майка й, за братовчедката и за племенницата на чичото на леля й. И така.

Латиноамериканецът Освалдо обикновено не познава баща си, но боготвори майка си и сестрите си. Именно заради тях той от малък си мечтае да стане наркобарон или наемен убиец и да им купи първо скутер, после джип, за да им завижда съседката Хуанита. Благодарение на своята безкрайна мъдрост оттук нататък латиносът спокойно оправдава всяка своя простотия с безграничната си любов към семейството.

Що се отнася до Мехмет, тук нещата са ясни и подредени – семейството е религия, и няма сила на този свят, която да принуди 50 човека от всички поколения да не живеят в една къща. Старейшината на това племе е най-възрастният мъж, който е нещо като подобрена версия на Биг Брадър – вижда всичко и отвреме на време вика родата един по един в изповедалнята, за да им разреши да отидат до тоалетна или да ги нахока, че са закъсняли за вечеря с 15 минути. Ако е много ядосан, брадърът им реже от 90 процента от парите за седмицата и им възлага някоя гадна мисия, предварително обречена на неуспех.

 

Сериалите, любовта и сексът
Тук Рич ще го прескоча, защото – както стана ясно по-горе – обхватът на неговата любов и неговия секс се ограничаваТ в многолюдното му семейство.

Най-големият гъзар сред любовниците от сапунките без никакво съмнение е Освалдо. Той умее да обича и да се раздава с енергията на гларус от Приморско – шумно, весело и леко просташката, обаче мацките много му връзват, защото е едновременно готин пич, има пари и го дават по телевизора. Освалдо е щедър на любов, подаръци и красиви думи, а освен това подарява операция на бюста на всяка мацка. Баси кефът! Той не прави секс, той прави любов с финеса и жарта на тореадор. Единственият недостатък на нашия герой е, че като преполови трийсетте си години и вземе че намери истинската доня на сърцето си, или го убиват, или попада в затвора.

В турските сериали няма любов, хеле пък секс, защото това е срамно и осъдително. Ако целунеш любимата по бузата – примерно за награда, че ти е изпрала гащите – и те види някой от съквартирантите или пък недай си боже Биг брадър, това е добър повод да умреш от срам тутакси или поне да емигрираш в Германия.

 За да не стават подобни недоразумения, сценаристите са въвели кодови изрази за някои по-срамни действия. Ето защо Мехмет не прави любов с жена си, той я уважава. А аз вече се изчервявам всеки път и гледам подозрително, когато чуя отнякъде пиянския въпрос – Ти мен уважаваш ли ме?

 

Сериалите и мисията им да образоват

Дойдохме си на думата, защото всъщност основното предназначение на сапунките е да ограмотяват хората.

Най-поучителни безспорно са латиносериалите. Те образоват в много аспекти, предимно икономически. Аз успях да изтърпя десетина серии с превъртанията и научих, че цената на силикон в бюста в Южна Америка е средно колкото в България – към 3 хиляди щатски долара, че да наемеш убиец ще ти струва малко над хилядарка /колкото половин бюст, да/,  и че няма нищо случайно във факта, че в нарко-лабораториите всички работят по бельо – така не могат да крадат от кокаина.

Ако гледате повече ще разберете също и как най-хитро можете да вкарате наркотици в Мексико, как се подкупват тамошните полицаи и митничари и каква е схемата в конкурсите за красота. /Бел. авт. - Доказателството за челното място по образователност на латино-сапунските е и фактът, че любимият сериал на българските тийнейджърки според интернет форумите е точно „Силикон за рая”, а ако си направите труда да им прочетете мненията, филмите по платените канали ще ви се строят мила и романтична шега/.

Както вече споменах, турските сериали ни учат най-вече на това, че Биг Брадър 0вижда всичко и ако не слушаш, ще ти свие сърмите, а после Аллах ще те довърши. За около двайсетина перли и листопади разбрах също, че е редно да се сгодиш за първия срещнат или доведен от дядо ти, после да се постараеш да го заобичаш /няма не искам, няма недей/, и да го целунеш /не говорим за секс/ едва след сватбата, и то не пред родата, защото иначе господ ще те накаже, а Биг Брадър може да те лиши от наследство с мотива, че даваш лош пример, а и какво ще си помислят хората.

Но - честно казано - най-много ме шашардиса фактът, че цената на тока за един месец в огромна къща в Истанбул излиза /според сериалите/ около 50 /петдесет/ лева, а аз плащам над 200 /двеста/ лева на EVN като поп всеки месец, нищо че живея сама и дори не готвя.

Неслучайно не споменавам американските сапунки и мисията им да образоват, защото явно съм непрозорлива и не мога да се сетя за нищо, което да съм научила от тях.  Освен това съм едно дете, дори първи братовчеди нямам, така че вероятността да се омъжа за някой от семейството е буквално нулева.

  /Следва/



Тагове:   начин,


Гласувай:
0



1. valq05 - страхотен анализ-чакам продължение
10.04.2010 14:30
тъй като се обривам от сериали, истински се насладих на логическата постановка..желая ти успех:))
цитирай
2. silverlining - Супер
10.04.2010 23:43
+ имаш пълното ми съчувствие (предполагам, за да направиш анализ, все си гледала нещо) Много е хубаво, продължавай в същия дух:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nar
Категория: Други
Прочетен: 57446
Постинги: 8
Коментари: 50
Гласове: 275
Архив