Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2010 19:50 - САПУНКИТЕ – НАЧИН НА УПОТРЕБА* част втора
Автор: nar Категория: Забавление   
Прочетен: 1348 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 26.04.2010 05:10


 САПУНКИТЕ – НАЧИН НА УПОТРЕБА*

 

ЧАСТ ВТОРА

*Анализът по-долу е базиран

 на произволни серии от „Дързост и красота”,

„Силикон за рая”, „Перла” и „Листопад”

 

Образът на жената в сериалите

Жената в американския сериал е слаба, руса и прекалява с ботокса. Освен всичко това тя е и изключителна тарикатка, на която от сърце завиждат всички български кандидат-тарикатки. За зла участ обаче, американската героиня – да я наречем Брук – е заобиколена от множество клонирани тарикатки, които само гледат как да й направят мръсно и да й отмъкнат я мъжа, я работата; въобще – да й почернят живота отвсякъде. Брук обаче не се дава лесно, в резултат на което около над пет хиляди серии минават в междутарикатски борби. От време на време ролите на добрите и лошите се разменят изневиделица, но това се дължи не толкова на гения на сценаристите, колкото на други ангажименти на актьорите в американския сериал. Ето защо почти всички героини умират и възкръсват наново средно на 200 серии, и така до края на света.

Донята от латиносериалите, която за по-лесно ще наречем Освалдовица, е пълна визуална противоположност на Брук. За разлика от нея, южноамериканката е млада, смугла и вместо в ботокс, инвестира в силиконови имплантанти. На пръв поглед донята е невинна и глуповата, но това е само блестящият параван на нейната интелектуална мощ. Освалдовица от невръстна тийнейджърска възраст знае 2 и 200, измерва всичко в кубици и е наясно с адресите на де-що има пластичен хирург във вселената.  С две думи – тя е млада, но вече знае.

Туркинята Гюмюз /това било истинското име на Инджи, заклевам се/ напомня леко Освалдовица, но само що се отнася до тена и цвета на очите. Тя обаче не знае нито две, нито двеста, защото в селото, в което е отрасла, жените са нещо като универсален кухненски робот от Ве Ес Телешоп – тих, многофункционален и с доживотна гаранция. Гюмюз е красива, добра и вярва с цялото си сърце, че мъжът, за когото ще я омъжи родата, ще е любовта на живота й, каквото и да значи това.

 

Жените и любовта в сериалите

             Както всички вече сме се убедили в резултат на дългогодишни наблюдения – американците за нищо я нямат тази любов. Ето как протича приблизително един ден на Брук – докато е под душа сутринта, тя мисли само и единствено за това как привечер вече ще е жена на Рич за амнайсети път. Сияеща, героинята решава да се отбие при дъщеря си, за да научи дали някоя от тарикатките-конкурентки не й крои гнусен номер. Там обаче се натъква на зет си и внезпно разбира, че – О, майн гад!– него и  само него е обичала през целия си живот. След като двамата се разбират как да съобщят това на многобройната фамилия, Брук отива да отмени сватбата, но по пътя среща бащата на Рич, в резултат на което двамата се женят тайно в 5 следобед, за да не стане нещо и да не им мине котка път. Докато подготвят първата си брачна нощ обаче, пристига втория син на мъжа й, с когото се уговарят да се оженят на следващия ден, а тя да се постарае да избегне някак си сношаването с новия си стар мъж същата вечер.  Готиното на тази динамика е, че реално през 20-тина серии всеки се жени за всеки и така дори и да си кОпал на село цял месец без телевизия, ще успееш да вникнеш в сюжета светкавично.

Освалдовица, както казахме, е малка, но вече знае, че т`ва любовта го има само във филмите и в рекламите по телевизията. Вярна на силно развития си икономически усет, тя за секунди може да изчисли абсолютната стойност на всеки тип любов в американски долари по курса за деня. В латинолюбовите от нов тип цените са строго фиксирани– първият секс струва пет хиляди долара без ДДС /точно колкото за 500 кубика във всяка/, абонаментът е без отстъпки, а промоции тотално липсват. В тази ясна икономическа ситуация ако приемем по дефиниция, че любовта задължително е правопропорционална на финансовите възможности, то Освалдовица е една изключително влюбчива доня.

Съвсем различен е случаят при Гюмюз /сега като се замисля, може и да е ГюмюШ, което значело перла, което пък нашите превеждат като Инджи, защото Гюмюз – видно е – на нашия език звучи селски и маркетингово  неизгодно/. До пълнолетието си тази турска перла – както споменахме по-горе - е вече един завършен домакински робот с немско качество и прецизност, гарантирани от родата гастербайтери в Германия.

Точно на 18-тата й година се сбъдва заветната й мечта и дядо й, който е първообразът на Биг брадър, я вика в изповедалнята за да й съобщи, че от утре ще бъде жена на третия си братовчед. Гюмюз не е на себе си от радост и макар че за последно го е виждала пет годишен и с жълто петно на задника, тя знае – това е истинската любов. Звездите й го говорят.

 

Жените и духовните ценности в сериалите

            Брук е демократ по душа и фен на Туин Пийкс и знае, че ценностите не са това, което са. В българската си версия тя е като излязла от перото на посттоталитарен внезапно отвързан интелектуалец – а именно - гола, нахална и млада. Аз мога да се хвана на бас, че тази жена играе комбина със сценаристите и  букмейкърите в цяла Северна Америка и веднага давам пример – обявява се залог в рамките на следващите 20 серии за кой от родата ще се ожени най-много пъти, завъртат далаверата със сценаристите и дялят на три. Казвам ви, тази жена е изпечен мафиот и в този ред на мисли, духовните послания в този филм са мафиотски и сеят разложение сред подрастващата американска младеж.

Мафията е свързващото звено между жените и духовните им търсения и в латиносериалите. Освалдовица някак си се ражда научена, че за да си намери съответнит търсения, първо трябва да издири подходящия мафиот с най-голяма нарколаборатория и най-щедри разбирания. Там сделките се извършват светкавично и като по учебник  - твоя съм за два дни, а ти ще ми увеличиш ценностите средно с по 500 кубика и ще ме пратиш за един ден в мола. Освалдо няма проблем със сделките, защото е хитър и знае, че опростяване му е майката – именно затова за него “духовната ценност” означава /ще ме прощавате/ - нещо, което да духа и да е ценно, но не във вентилаторския смисъл на думата.

Накрая латиноамериканската доня изалченява тотално и предава де що има мафиот на американските власти срещу 2-3 милиона в зелено.

Що се отнася до Гюмюз, аз не съм инженер и не съм особено запозната с роботската психика, но подозирам, че тази чок гюзел листопадна перла в короната е по-хитра от Брук и Освалдовица, взети заедно.  Тя умее да влиза в ситуация както светкавица в гръмотевицата си – бързо, яростно и преди да разбереш от къде ти е дошло. Турската героиня е единственият човек в историята, който умее да манипулира Биг Брадър както и когато си поиска, а в случай че я номинират за изгонване, Гюмюз се защитава чрез нападение – защото е наясно, че по-универсален Вьорнер от нея нийде няма да намерят и без нея провалът на всички мисии е повече от сигурен. Като цяло обаче, духовните търсения на Гюмюз са нещо като стойност прим спрямо тези на нейния Мехмет, защото – както всички знаем – без елекричество няма ни роботостроене, ни коефициент на полезно действие /което чисто прозаично пак ме подсеща за EVN и само си развалям настроението/.

 

В заключение мога да кажа само, че съм много щастлива, че този мой творчески експеримент приключи и няма да ми се налага вече да броя сватби, пратки кокаин и турски съквартиранти. Кеф.

 



Тагове:   перла,   начин,   ботокс,   листопад,


Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nar
Категория: Други
Прочетен: 57360
Постинги: 8
Коментари: 50
Гласове: 275
Архив